Akademia Kulinarnego Poznania ruszyła

Wtorkowy, przedpremierowy warsztat poprowadzili trzej wybitni Szefowie Kuchni: Ernest Jagodziński z Restauracji Cucina, Dominik Brodziak z Restauracji Platinum oraz Adam Zastróżny z Restauracji 3 Kolory. Po wspólnym gotowaniu miał miejsce pokaz wine matchingu przygotowany przez Andrzeja Śmigielskiego, wybitnego sommeliera – przedstawiciela Mielżyński Wines, Spirits, Specialties.

Pod okiem Szefów Kuchni uczestnicy przygotowali: łososia w liściach nasturcji z dodatkiem rabarbaru, białych szparagów, syropu z kwiatów czarnego bzu i lawendy (wg przepisu E. Jagodzińskiego), kałamarniczki z sosem z ogonów wołowych, puree z młodej marchewki i zieloną soczewicą (wg przepisu D. Brodziaka) oraz polędwiczki wieprzowe gotowane sous vide następnie obsmażone, podane z porzeczkami na sałatach i toście razowym (wg przepisu Adama Zastróżnego).