Katarzyna Bosacka przygotuje dania podczas Reniferiady

Wie, jak zadbać o smaczne, zdrowe i tanie dania – Katarzyna Bosacka, autorka publikacji na temat zdrowia i żywienia będzie gościem specjalnym Reniferiady, która w sobotę i niedzielę, czyli 10-11 grudnia zawita do Słodowni +1 w Starym Browarze. Na specjalnej scenie przygotuje świąteczne potrawy, choć będą one nietypowe. Dlaczego?

 

Katarzyna Bosacka znana jest z przyglądania się temu, co ma znaleźć się na talerzu. Sprawdza składy, dzieli się przepisami i podpowiada, jak gotować smacznie i zdrowo. W sobotę i niedzielę podczas Reniferiady w Słodowni Starego Browaru wraz z Jakubem Reszką pokaże, jak przygotować świąteczne potrawy ze… świątecznych potraw.

 

Nie od dziś wiadomo, że na wigilijnych stołach zwykle jest więcej jedzenia, niż są w stanie zjeść uczestnicy wieczerzy. Zamiast w nieskończoność odsmażać te same dania, mrozić lub wyrzucać jedzenie, można z nich przygotować zupełnie nowe potrawy. Tanie, smaczne i zdrowe Święta będą motywem przewodnim gotowania podczas Reniferiady.

 

Pierwszego dnia o 12:00 wraz z Jakubem Reszką pokaże, jak przygotować m.in. zupę rybną z… ryby po grecku. Pojawi się także pstrąg w maku z chipsami z obierek warzywnych, by niczego nie marnować, którego przygotują o 14:00. Po południu, o godzinie 16:00 ekspertka doradzi także jak zrobić ciasteczka migdałowe z białek, które często zostają podczas świątecznych przygotowań.

 

Tego dnia będzie można dowiedzieć się również jak przygotować śledzia na tatarze z buraka – przygotuje go przed południem Jakub Reszka.

 

Sałatka jarzynowa została po świętach? Nie musi się marnować. W niedzielę o godzinie 14:00 Katarzyna Bosacka wyjaśni jak przygotować tartę z sałatką jarzynową na spodzie z czerstwego chleba. Zaprezentuje również (o 12:00), dlaczego nie należy wyrzucać skórek od cytryny. Okazuje się, że można przygotować ciekawe danie, jakim jest mus z ryby wędzonej w mrożonych łódkach z cytryny, które zadziwią i zachwycą podniebienia domowników i gości nie tylko w okresie świątecznym. W niedzielę nie zabraknie również słodkości – o 16:00 będzie można dowiedzieć się, jak przygotować sernik marchewkowy z cynamonem.

 

Wszystkie dania będą przygotowywane na żywo na scenie Reniferiady. Katarzyna Bosacka opowie o każdym z nich i wraz z Jakubem Reszką pokaże jak je przygotować. Nie zabraknie wielu innych ciekawostek, a także porad z zakresu zdrowego i taniego gotowania w duchu niemarnowania żywności.

 

Reniferiada odbywać się będzie w sobotę od 10:00 do 20:00, a w niedzielę między 12:00 a 18:00. Wstęp jest bezpłatny.

 

 

 

autorka: A. Karczewska