Przepisy na “pączki doskonałe” i “pączki mniej dobre” sprzed ponad 130 lat!

Jak przygotować „pączki doskonałe”, a jak te… „mniej dobre”? Ponad 130 lat temu właśnie w taki sposób nazywano poszczególne przepisy – bezpośrednio wskazując odczucia twórców. Recepturami sprzed lat podzieliła się Biblioteka Raczyńskich.

 

Z okazji Tłustego Czwartku Biblioteka Raczyńskich w Poznaniu postanowiła zajrzeć do „Kucharza Wielkopolskiego” wydanego w 1892 roku. Znajdują się tam przepisy na różne dania i słodkości, w tym także na tradycyjne, polskie pączki.

 

Co ciekawe, podzielono je na „pączki doskonałe” i… „pączki mniej dobre”. Z receptury można wywnioskować, że pierwsze są bogatsze w składniki, a drugie są wersją nieco tańszą. Widoczny jest też przepis na pączki parzone.