Na ostro, na słodko, ale wciąż po poznańsku. Niedziela z kuchnią Barbados, Japonii, Gruzji…

Miriam Escamilla zaprezentuje kuchnię meksykańską, Min Han smaki Korei, Keiko Seike Olszewska dania prosto z Japonii, a Panagiotis Karafilis – greckie przysmaki. Carolyn Trotman-Grabek pokaże kuchnię Barbadosu, a George Bezuashvili podczas popisu „Smaki Gruzji” opowie o kuchni gruzińskiej i przyrządzi jej sztandarowe dania.

Gruzin od 18 lat mieszka w Polsce, od 2 lat w Poznaniu. Zgromadzonym nad Wartą zdradzi tajniki przygotowania tradycyjnych gruzińskich szaszłyków z karczku wieprzowego, słynących z wyjątkowego smaku. Jest to rodzaj chaczapuri, tzn. twarogu z chlebem z grilla, czyli szaszłyk serowy. Tajemnicą charakterystycznego smaku szaszłyków z karczku jest marynata przygotowywana z dodatkiem przypraw gruzińskich. Szaszłyk jest podawany z lawaszem – pieczywem, sałatką oraz sosem.

Impreza potrwa wyjątkowo długo, bo od południa do północy.