Kolej na wielkopolskie smaki!

Zobaczy tam z pewnością dość nietypowy widok: zamiast tłumów spieszących się podróżnych z bagażami rozstawione stoły, kuchenki, skwierczące i pyrkające garnki oraz patelnie, aromatyczne i apetyczne zapachy, a w środku tego wszystkiego – Julian Redondo Bueno, hiszpańsko- poznański mistrz kuchni. Dlaczego hiszpańsko-poznański? Bo jest Hiszpanem z pochodzenia, ale od ponad 5 lat mieszka w Poznaniu, a jego pasją jest łączenie w dniach polskich i hiszpańskich smaków. I to nie takie zwyczajne łączenie: do swoich dań Julian wyszukuje produkty tradycyjne i regionalne w całej Wielkopolsce.

I tym kulinarnym podróżom hiszpańskiego mistrza kuchni zafascynowanego wielkopolskimi regionalnymi specjałami jest poświęcony cały cykl programów telewizyjnych. To wspólny projekt firmy Landbrand, Kolei Wielkopolskich i Agencji Rynku Rolnego, który ma przybliżyć mieszkańcom Poznania i regionu smaki Wielkopolski. A co mają do tego koleje? Bo to dzięki nim można komfortowo dotrzeć do najlepszych producentów regionalnych i restauracji nie bojąc się tego, że przy degustacji jakiegoś napoju z procentami będzie problem, jak wrócić do domu, skoro przyjechaliśmy samochodem…
– Chcemy zaproponować coś innego zamiast siedzenia w galeriach handlowych w weekend – wyjaśnia Hubert Gonera z Landbrand. – Czy to nie przyjemne wsiąść do pociągu i po kwadransie czy godzinie wysiąść w Nowym Tomyślu, Ostrzeszowie, gdzie czeka pyszny, zdrowy i wielkopolski przysmak?

Pomysł gorąco popiera też Andrzej Bobrowski, dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Poznaniu. On nie ma wątpliwości co do tego, że żywność z Wielkopolski jest najlepsza i teraz chce przekonać o tym wszystkich Wielkopolan.
– Nasze gleby nie są najwyższej klasy, ale nasze rolnictwo dzięki wysokiej kulturze rolnej jest naprawdę doskonałe – mówi dyrektor. – A część dobrej żywności nie ma jeszcze certyfikatów, na przykład kurczaki czy gęsina, nie mówiąc już o całej gamie doskonałych warzyw, choćby szparagów czy pasternaku. Warto je wszystkie odkryć!

Julian Redondo Bueno jest idealnym kandydatem do tego, by prezentować wielkopolskie smaki – właśnie dlatego, że nie jest Wielkopolaninem.  Dzięki temu potrafi świeżym okiem dostrzec uroki Wielkopolski, zresztą nie tylko kulinarne, a dzięki kulinarnemu przygotowaniu i niezwykłej kreatywności – ugotować chętnym coś przepysznego i zupełnie wyjątkowego. Na przykład… paellę z mięsem świni złotnickiej pstrej i kaszą gryczaną.
– Wzięliśmy hiszpańską świętość i zrobiliśmy to po wielkopolsku – śmieje się Julian.

Trudno uwierzyć? Pewnie tak, ale wszyscy ci, których aromat gotującego się dania przyciągnął na plażę miejską w Ostrzeszowie – tam się bowiem gotowanie odbywało – zgodnie stwierdzili, że było pyszne. Dziennikarze natomiast mieli okazję spróbować innego przysmaku autorstwa Juliana: kanapki z musem szparagowym wymieszanym z serem smażonym z Nowego Tomyśla i smażoną hiszpańską kiełbasą chorizo. Wyzwanie było spore nie tylko ze względu na łączenie smaków: pracy Juliana przyglądali się bowiem znani blogerzy kulinarni: Grażyna Cholewicka i Piotr Grabowski, a samo gotowanie odbywało się w najwyżej chyba w Poznaniu położonej jednodniowej restauracji, bo na 12. piętrze wieżowca przy Marcelińskiej…

Czy trzeba dodawać, że to oryginalne zestawienie smaków dało efekt zdecydowanie godny polecenia? Obie kuchnie naprawdę mogą do siebie pasować!

Wcześniej Julian odwiedził tamtejszych producentów regionalnych specjałów powstających zgodnie z dawnymi przepisami i sposobami, nie mającymi nic wspólnego z hodowlą czy uprawą wielkoprzemysłową. To także ważny aspekt – no bo ilu Wielkopolan wie, gdzie w ich okolicy mieszka i pracuje hodowca świni złotnickiej, miłośnik starych odmian jabłoni czy pasjonat szparagów we wszelkiej postaci?
– Chcieliśmy to pokazać przystępnie i na luzie – wyjaśnia Hubert Gonera. – Żeby przekonać ludzi, że warto wyjechać w teren, rozejrzeć się i przywieźć swoje smaki.

Pierwsza seria “Kolei na Wielkopolskie Smaki” to 8 odcinków, które będzie można zobaczyć co tydzień w piątek o godzinie 18.00 i 22.00 oraz w sobotę o godzinie 9.00 i 13.00 na antenie TV Wielkopolska. Co tydzień w piątek o 18.00 będzie pojawiał się także premierowy odcinek programu na platformie www.kolejnawielkpolskiesmaki.pl.

Przekonywać będą jednak nie tylko programy telewizyjne – to, jak i z czego gotuje Julian, będzie można zobaczyć w sobotę na Dworcu Letnim w Poznaniu. W programie przewidziano między innymi:
12.00 – 12.45 Premiera odcinka #1 i #2 Kolej na Wielkopolskie Smaki  – Zdrowy Kurczak i Paella Wielkopolanka
13.00 –  14.30 Poczęstunek szparagami z kościańskiej firmy Frykas oraz kurczakami z chowu zrównoważonego z firmy Agro Green z Murowanej Gośliny
14.30 – 15.00 Premiera odcinka #3 i #4 Kolej na Wielkopolskie Smaki – Kiełbasa Naturalnie i Szparag – Złoto Wielkopolski
15.00 – 16.00 Degustacja i sprzedaż jakościowych wyrobów wędliniarskich z firmy Nowicki Naturalnie z Ostrzeszowa
12.00 – 16.00 Degustacje wielkopolskich smaków wprost od producentów