To już 14. edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, która odbywa się w Poznaniu. Jednym z najważniejszych i najbardziej znanych elementów festiwalu jest tradycyjny Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku. Jak zwykle nie brakuje tam wystawców z najróżniejszych zakątkó Polski. Można tam spróbować regionalnych i tradycyjnych przysmaków.
W tym roku, z uwagi na pandemię koronawirusa, nie ma części stoisk, do których poznaniacy i turyści zdążyli przywyknąć – stoisk zagranicznych wystawców.
Wprowadzono także dodatkowe zasady sanitarne znane m.in. z targowisk. Sprzedających i klientów oddziela ściana z pleksi. W kolejkach zalecane jest utrzymanie dystansu społecznego od pozostałych osób. Stoiska są wyposażone w płyn dezynfekcyjny. Część wystawców umożliwia również płatność zbliżeniową kartą.
W programie wydarzenia znalazły się również kolacje degustacyjne oraz warsztaty kulinarne, które pozwolą na odkrycie kuchni japońskiej, gruzińskiej i tajskiej. Także i w tym zakresie pandemia wymusiła wprowadzenie zmian.
Tradycyjnie odbędzie się również konkurs dla zawodowców. W tym roku kucharze przygotowują potrawy z kaczki.
Potrawy konkursowe będą dostępne dziś na Starym Rynku. Poracje wydawane są za datek na rzecz Drużyny Szpiku.
Wytwórcy domowych trunków będą mogli wziąć udział w turnieju Polska Nalewka Roku. Ostatniego dnia festiwalu, na Starym Rynku można będzie skosztować też Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej.