Nie tylko na pobudkę – poznański Festiwal Kawy już od jutra

Już jutro rozpocznie się poznański Festiwal Kawy. Odwiedzający będą mogli spróbować kaw z wielu zakątków świata, odbędą się zawody dla baristów i będzie można wziąć udział w ciekawych warsztatach. O szczegółach wydarzenia, w programie „Hej Poznań”, opowiedział Rafał Antkowicz.

 

Kawa od wieków towarzyszy ludzkości w jej codziennych rytuałach. To nie tylko źródło pobudzenia i energii, ale także “pretekst” do chwili wytchnienia, refleksji i inspiracji. Wzrost zainteresowania kawą w ostatnich latach nie jest zaskoczeniem, gdyż jest ona nieodłącznym elementem kultury wielu społeczności na całym świecie. W najbliższych dniach mieszkańcy Poznania będą mieli okazje spróbować jej najlepsze odmiany.

 

„Jakościowa kawa ma 1200 różnych olejków aromatycznych i ich skrzyżowanie daje nam odniesie do naszej pamięci sensorycznej. Tych aromatów może być wiele i stąd biorą się te bogate opisy na paczkach kawy” – tłumaczy Rafał Antkowicz w rozmowie z Joanną Sobocińską-Korczak

 

Bardzo ważnym elementem w produkcji kawy jest palenie. Ma ono kluczowe znaczenie dla smaku, aromatu i ogólnej jakości kawy, wpływając na ostateczne doznania podczas degustacji. Podczas Festiwalu Kawy pojawi się 16 palarni z Polski i zagranicy. Nieodzowną częścią wydarzenia będą degustacje, podczas których będzie można próbować kilkaset różnorodnych odmian ziaren pochodzących z różnych zakątków świata.

 

Festiwalowi Kawy będzie towarzyszyła gra miejska. Wystarczy w dniach od 18 do 29 września odwiedzić siedem wyróżnionych przez organizatorów kawiarni, zebrać paragony i na festiwalu będzie można wymienić je na koszulki oraz torby.

 

Joanna Sobocińska-Korczak zapytała również gościa programu jak zaparzyć dobrą kawę w domu i jakich błędów należy unikać.

 

„Kawę można parzyć na bardzo wiele sposobów i może to być ekspres ciśnieniowy, ale nie musi. Jest bardzo wiele metod, które pozwolą nam zaparzyć kawę w domu i nie będziemy musieli wydawać kilku tysięcy złotych. Na pewno starałbym się mieć kawę świeżo zmieloną” – podkreśla Rafał Antkowicz.

 

Dodał, że jednym z najczęstszych błędów jest używanie zbyt dużej ilości wody do mniejszej ilości kawy, przez co napar jest zbyt słaby. Zbyt wysoka lub za niska temperatura wody także może zepsuć smak kawy.

 

Festiwal Kawy odbędzie się na Międzynarodowych Targach Poznańskich w dniach 27-29 września. Więcej szczegółów na temat wydarzenia znajdziecie w mediach społecznościowych oraz słuchając całego wywiadu z Rafałem Antkowiczem.

autorka: Z. Biskup