Wielkopolska – przez wielu nazywana stolicą ziemniaka, słynie z wielu potraw przygotowywanych z tego warzywa. W związku z czym Samorząd Województwa Wielkopolskiego ogłosił drugą edycję konkursu „Pyra i kapustka do pysznego dania przepustka”. Komisja konkursu będzie poszukiwała największej pyry oraz najpyszniejszego dania w województwie.
Konkurs to idealna okazja, aby wypromować dania przyrządzone z ziemniaka poza granicami województwa wielkopolskiego. Celem wydarzenia jest aktywizacja mieszkańców, w szczególności rolników i Kół Gospodyń Wiejskich, a także promocja pyry jako warzywa które wielu kojarzy się z Wielkopolską. Dodatkowo przypomniane zostaną potrawy regionalne często przekazywane z pokolenia na pokolenie, których głównym składnikiem jest właśnie pyra.
„Konkurs, który bardzo mocno nawiązuje do kulinarnej tradycji naszego Regionu jest okazją do wygrania atrakcyjnych nagród, integracji z innymi uczestnikami konkursu. Idea konkursu to także okazja do zaprezentowania wyjątkowych potraw z ziemniaka, które najczęściej są przygotowywane przez Koła Gospodyń Wiejskich czerpiących z wielopokoleniowych przepisów i receptur.” powiedział Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Uczestnicy konkursu będą musieli zaprezentować największą wielkopolską pyre oraz danie, którego głównym składnikiem będą pyry i kapusta. Głównym kryterium wielkości ziemniaka jest jego waga, dodatkowo musi on być wyhodowany na terenie województwa wielkopolskiego. Z kolei potrawa może być zaprezentowana w dowolnej formie. Oceniane będą walory smakowe, węchowe oraz związek dania z regionem i tradycjami.
Osoby, które chcą wziąć udział w konkursie zobowiązane są wypełnić i złożyć kartę zgłoszeniową do 8 września 2022 roku.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu zamieszczonym na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu oraz stronie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.