Co jeść jesienią, by wzmocnić odporność? Poznańska dietetyczka radzi

Jesień to okres, w którym najwięcej osób choruje na grypę oraz przeziębienie. W związku z tym zależy zwrócić szczególną uwagę na to jak wygląda codzienna dieta i wprowadzić do niej produkty, które poprawią odporność. Co należy jeść? Opowiedziała o tym dietetyk Marta Lewandowicz w programie „Hej Poznań”.

 

Za odporność w dużej mierze odpowiada układ pokarmowy, a w szczególności jelita w których znajduje się mikroflora jelitowa. Dietetyczka Marta Lewandowicz opowiedziała o tym jakie produkty należy spożywać, aby wspomagać pracę mikroflory jelitowej.

 

„Kiszonki przede wszystkim jeśli chodzi o produkty naturalnego pochodzenia, kiszonki kojarzą się z ogórkami, kapustą. Natomiast co jest bardzo popularne i coraz bardziej modne i też naprawdę dobrze działa to zakwas z buraków.” – tłumaczy dietetyczka.

 

 

Jak dodaje gość programu „Hej Poznań” należy pamiętać, że w kiszonkach znajdują się bakterie kwasu mlekowego, a nie probiotyki dlatego nie zawsze będzie to wystarczające. Aby bardziej wzmocnić odporność można udać się dodatkowo do dietetyka i rozpocząć probiotykoterapię celowaną.

 

Na pytanie dziennikarki Anny Drzazgi na temat tego jak sprawdzić czy jelita pracują w odpowiedni sposób, dietetyczka Marta Lewandowicz odpowiedziała, że najlepiej wsłuchać się w swój organizm.

 

„Jeżeli chorujemy zbyt często, łapiemy infekcje, katar, wirusy, ta nasza odporność jest nie do końca najlepsza, nie wysypiamy się dobrze, mamy problem na przykład z nadmierną masą ciała, szybko się męczymy, doskwierają nam biegunki, zaparcia, rytm wypróżniania jest nieregularny i mamy kilka takich elementów to łatwo poskładać to w całość i przyjrzeć się naszym jelitom.” – tłumaczy Marta Lewandowicz

 

Warto również pamiętać, aby spożywać dużo ciepłych posiłków, które będą rozgrzewały organizm od środka – można dodać do nich rozgrzewające przyprawy, np. curry, kurkumę oraz ostrą paprykę. Kolejnym sposobem na wsparcie odporności jest jedzenie warzyw i owoców sezonowych. W okresie jesiennym będą to przede wszystkim jabłka, gruszki, dynie, papryka, cukinia czy ziemniak.

 

„Jeśli chodzi o naukę, to przede wszystkim chodzi o dodawanie pestycydów, o procesy hodowli i uprawy. Ewentualnie możemy wybierać mrożonki.” – tłumaczy dietetyczka

 

 

W ostatnim czasie bardzo popularne stały się suplementy diety, jednak Marta Lewandowicz nie jest ich fanką. Jak tłumaczy w programie „Hej Poznań” brakujących składników w naszym organizmie lepiej szukać w produktach spożywczych. Do codziennej diety warto wprowadzić dobre oleje, np. z czarnuszki, lniany lub rzepakowy.

 

Jak dbać o odporność w okresie jesiennym można dowiedzieć się słuchając rozmowy w programie „Hej Poznań”.

 


autorka: Z. Biskup