Świąteczne inspiracje, które zaskoczą Twoich bliskich

Małe dzieła sztuki – przepis na makaroniki

To bez wątpienia jedyny w swoim rodzaju przepis na coś słodkiego i prawdziwy klasyk francuskiego cukiernictwa. Przygotowanie makaroników stanowi spore wyzwanie – wymaga bowiem precyzji, uważności, refleksu i… niemałej dozy cierpliwości. Sekret tkwi w przygotowaniu odpowiedniej masy: idealne makaroniki powinny mieć lekką, ale chrupką konsystencję, podobną do bezy. Ważne też, by wszystkie ciasteczka miały tę samą średnicę, by bez trudu udało się przełożyć je wybranym nadzieniem.
Nie każdy wie, że te wykonywane z mielonych migdałów i białek jaj ciasteczka dotarły do Europy z krajów Bliskiego Wschodu: oryginalny przepis na makaroniki ma więc rodowód arabski. Dziś przyrządza się je z pewnością nieco inaczej niż dawniej, ale główne składniki pozostają bez zmian. By je przygotować, połącz w misce 200 g mąki z migdałów z 200 g cukru pudru. W oddzielnej misce ubij 4 białka jaj z 60 g cukru pudru do uzyskania sztywnej piany, a następnie bardzo delikatnie przełóż ją do mąki wymieszanej z cukrem, łącząc składniki przy pomocy szpatułki tak, by białka nie opadły.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i odrysuj na nim 40 małych okręgów (ok. 3 cm średnicy). Masę na ciasteczka wlej do rękawa cukierniczego i wypełnij nią każde z odrysowanych kółeczek. Po 30 minutach wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz przez 14 minut. Po ostudzeniu ciastek posmaruj połowę z nich niewielką porcją kremu Nutella®, przykryj je pozostałymi ciastkami – i gotowe! Choć to nieco pracochłonny deser, warto wypróbować ten przepis na makaroniki. Niemal zawsze się udaje, a efekt robi ogromne wrażenie na gościach!

Bananowe sushi z orzechami i migdałami

W okresie świątecznym zdarzają się czasem niezapowiedziane odwiedziny gości, na które nie jesteśmy przygotowani. Warto więc mieć pod ręką szybki i bardzo prosty przepis na coś słodkiego, który w takiej zaskakującej sytuacji można przyrządzić w kilka chwil. W tej roli idealnie sprawdzi się sushi bananowe z kremem Nutella® w orzechach i migdałach.
Wystarczy pokroić 4 obrane banany w dość grube, dwucentymetrowe plastry i posmarować je dookoła cienką warstwą kremu Nutella®, a następnie obtoczyć je w płatkach migdałowych i pokruszonych orzechach. Najlepiej sprawdzą się orzechy laskowe, ale z powodzeniem możesz też użyć drobno pokruszonych orzechów włoskich czy pekan. To prosta, a przy tym efektowna przekąska w sam raz do świątecznej kawy.

Świąteczne czekoladowe trufle

W tym roku stawiasz na własnoręcznie wykonane słodycze jako dodatek do prezentów dla bliskich? To świetny pomysł! W takiej roli idealnie sprawdzą się słodkie i wykwintne czekoladowe trufle, które możesz zaserwować gościom i domownikom w momencie rozpakowywania upominków wprost spod choinki. Jak przygotować taki deser?
Rozpuść w kąpieli wodnej ok. 100 g dobrej gorzkiej czekolady, a następnie odstaw ją do ostudzenia. Ucieraj 100 g miękkiego masła z 100 g cukru pudru na gładką masę przez około 7 minut. Pod koniec dodaj czekoladę i miksuj przez kolejną minutę. Całość odstaw do lodówki na 1-2 godziny, aż masa stężeje na tyle, by dało się ją łatwo formować.
Z gęstej już masy uformuj kulki równej wielkości i ułóż je na talerzu. Wstaw do lodówki na kolejną godzinę, by stężały. Po tym czasie posyp trufle przesianym przez sitko kakao, a na końcu zrób w każdej z nich wgłębienie i za pomocą rękawa cukierniczego napełnij je niewielką porcją kremu Nutella®. Przechowuj je w lodówce aż do momentu podania.
Życzymy Ci słodkich świąt!