Wege Festiwal, czyli wielkie święto kuchni wegetariańsko-wegańskiej w Poznaniu

Największe w Polsce targi kuchni wegetariańsko-wegańskiej ponownie zawitają do Poznania. Już w ten weekend będzie można spróbować szeregu dań i produktów z całego świata.

 

Weganizm i wegetarianizm stają się coraz popularniejsze wśród społeczeństwa. Zwolennicy tych kuchni zwracają uwagę na m.in. kwestie etyczne związane z niehumanitarnym traktowaniem zwierząt, a także ekologiczne związane z produkcją jedzenia mięsnego, od hodowli po ostatni etap przetworzenia.

 

Nic więc dziwnego, że targi poświęcone jedzeniu bezmięsnemu z każdą kolejną edycją cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Wielu poznaniaków już odlicza godziny do Wege Festiwalu, który odbędzie się w weekend 20-21 listopada na terenie MTP.

 

W sobotę i niedzielę w stolicy Wielkopolski pojawi się kilkudziesięciu mistrzów roślinnej sztuki kulinarnej z całej Polski. To idealna okazja do spróbowania nowych smaków, dań czy znalezienia inspiracji do przygotowania potraw.

 

Jak zapewniają organizatorzy, w pawilonie 3 MTP, gdzie będzie odbywać się impreza uczestnicy znajdą szereg różnych dań i produktów nie tylko z Polski. Na stoiskach znajdą się m.in. street food oraz kuchnia azjatycka. Nie zabraknie także roślinnych serów, przetworów i wegańskich wędlin.

 

Wydarzeniem towarzyszącym będą Targi Kosmetyków Naturalnych Ekopiękno, Festiwal Kawy i Czekolady oraz Festiwal Piwa Wina i Cydru.

 

Bilety w cenie 5 złotych dostępne są na miejscu.

 

Wege Festiwal będzie odbywał się 20 i 21 listopada w pawilonie nr 3, w godzinach 11:00-20:00 w sobotę oraz 11:00-18:00 w niedzielę.

 

 

autorka: A. Karczewska