Jedzenie buraków wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także… urodę. Dlaczego?
Burak ma wiele cennych wartości. Najlepiej jeść go na surowo, np. jako przekąska czy w surówkach czy sałatkach.
To doskonałe źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, B1, C i betakaroten. Ich obecność wzmacnia odporność, pielęgnuje wzrok, pomaga zachować młody wygląd, a także poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Spora zawartość kwasu foliowego jest potrzebna szczególnie kobietom ciężarnym i w wieku rozrodczym.
Buraki bogate są także w wapń, który jest budulcem kości i zębów. Pomaga więc w utrzymaniu zdrowego uśmiechu.
Duża zawartość potasu reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Sok ze świeżych buraków doskonale wzmacnia odporność, a w okresie jesienno-zimowym chroni przed przeziębieniem. Pozytywnie wpływa również na wygląd i kolor skóry.
Po buraka warto również sięgać dbając o sylwetkę. Powinien on znaleźć się w każdej diecie odchudzającej, ponieważ ma dużo błonnika i przyspiesza przemianę materii.
Jest również niskokaloryczny – 100 gramów świeżego warzywa to ok. 40 kcal.