Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Na świecie występuje około 20 gatunków tego warzywa. Które są najpopularniejsze w Polsce? Choć niskokaloryczna, a więc idealna dla osób na diecie, dynia ma wysoki indeks glikemiczny, więc cukrzycy muszą na nią uważać. Jakie ma właściwości? Co pysznego możemy z niej uzyskać?
Do najbardziej popularnych w Polsce odmian dyni należą:
– hokkaido
– piżmowa
– zwyczajna
– olbrzymia
Warto pamiętać, że dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego bywa idealna dla osób będących na diecie. Zawiera stosunkowo dużo błonnika wspomagającego pracę jelit i zapobiegającego zaparciom.
Kupując dynię warto wybierać bardziej dojrzałe i pomarańczowe sztuki, ponieważ zawierają one dużo beta-karotenu i witamin z grupy B. Beta-karoten jest barwnikiem, któremu dynia zawdzięcza swój piękny kolor. Jest silnym przeciwutleniaczem, czyli działa przeciwnowotworowo.
Cukrzycy muszą pamiętać, że dynia nie jest dla nich najlepszą propozycją z uwagi na fakt, że ma wysoki indeks glikemiczny.
Pestki dyni są świetnym źródłem fitosteroli i zdrowych tłuszczy. Zawierają też dużo cynku, który u mężczyzn chroni prostatę. Z pestek dyni powstaje także olej, który ma silne działanie antyoksydacyjne, a także obniża ciśnienie krwi. Przy zakupie oleju z dyni warto postawić na olej tłoczony na zimno – ta metoda pozwala na zachowanie zdrowotnych właściwości produktu.
Dynia jest wyjątkowo uniwersalnym warzywem. Idealnie nadaje się do marynowania, pieczenia i gotowania na parze. Można ją również mrozić.
Zupa krem z dyni z korzennymi przyprawami jest świetną propozycją na jesienne dni. W połączeniu z imbirem dobrze rozgrzeje organizm.