Tradycyjne, ekologiczne i wyjątkowo smaczne przysmaki z różnych zakątków Polski zagoszczą na terenie MTP w ramach dobrze znanym targom Smaki Regionów, które rozpoczną się w sobotę. Zapowiada się kulinarna podróż i wielka uczta, której będzie towarzyszyć Jesienny Targ Ogrodniczy.
Smaki Regionów rozpoczną się w sobotę i potrwają do poniedziałku. Jak zapowiadają organizatorzy w tym roku na terenie MTP zagości prawie 190 wystawców, którzy będą prezentować najróżniejsze przysmaki z różnych zakątków Polski.
Nie zabraknie producentów naturalnej i tradycyjnej żywności. Będzie także bardzo „eko” – większość wystawców zaprezentuje żywność ekologiczną, bez dodatków chemicznych.
Zwiedzający będą otoczeni przez tradycyjne wędliny, sery, przetwory, a także soki, nalewki, konfitury czy miody. To okazja, by odbyć kulinarną podróż po różnych zakątkach Polski i spróbować przysmaków charakterystycznych dla poszczególnych regionów.
Stoiska i oferta wystawców to nie wszystko. Na Scenie Kulinarnej będą się odbywać pokazy gotowania z udziałem najlepszych polskich kucharzy. Na sobotę zaplanowano nieoficjalne… święto bigosu. Na zwiedzających czekać będzie wielki gar kultowej, polskiej potrawy, którą będzie można się poczęstować.
Choć polska kuchnia mocno kojarzy się z mięsem, to zdecydowanie nie zabraknie czegoś dla osób, które go nie jedzą. Wystawcy chcą walczyć z mitem o tym, że tradycyjna polska kuchnia nie może być wege. Na stoiskach znajdą się bezmięsne potrawy, a także szereg dań i specjałów pochodzenia roślinnego, pochodzącego z ekologicznych upraw.
Punktem kulminacyjnym targów będzie finał konkursu o Medal Targów Smaki Regionów. Otrzymają go ci, których produktu istotnie wyróżniają się na tle innych pod kątem walorów smakowych, poszanowania tradycyjnych receptur i jakości. Gala planowana jest na 3 października w samo południe. Godzinę później zostanie rozstrzygnięty plebiscyt Perły 2021 Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Przygotowano też coś dla najmłodszych. Przygotowano m.in. stoisko mini-piekarni, gdzie dzieci będą mogły wyrobić ciasto, przyozdobić je i wypiec własną bułkę. W programie znalazły się też warsztaty dotyczące ekologii i zdrowego odżywiania, a także gry i zabawy.
Targom będzie towarzyszyć Jesienny Targ Ogrodniczy. Pojawią się na nim przede wszystkim lokalni producenci i dystrybutorzy roślin, narzędzi i dekoracji ogrodowych. Będzie można również kupić drzewa i krzewy owocowe i ozdobne, cebule roślinne, nasiona traw i warzyw, narzędzia do pracy w ogrodzie, nawozy, podłoża, rośliny doniczkowe, produkty regionalne, a także małą architekturę czy elementy dekoracyjne do domu i ogrodu.
Targi Smaki Regionów rozpoczną się w sobotę i potrwają do poniedziałku, natomiast Jesienny Targ Ogrodniczy planowany jest na sobotę i niedzielę. Imprezy odbędą się w pawilonie 3A.
Wstęp na oba wydarzenia jest wolny, trzeba jednak wcześniej pobrać bezpłatny bilet dostępny na platformie ToBilet.pl.
autorka: A. Karczewska