Sanepid podsumował wakacyjne kontrole w punktach związanych z żywnością

 

Jak wynika z danych Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu, od 19 czerwca do 12 września przeprowadzono 78 kontroli weekendowych. Prowadzone były w miejscowościach wypoczynkowych, na targowiskach czy przy trasach turystycznych, w miejscach produkcji i sprzedaży żywności.

Łącznie nałożono 8 mandatów karnych na łączną kwotę 1550 złotych. Każdy był o wartości od 100 do 300 złotych. Powodem było nieprzestrzeganie warunków sanitarno-higienicznych podczas przygotowywania żywności, a także wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie terminu ich ważności.

Zakończenie wakacji nie oznacza końca kontroli. Sanepid regularnie sprawdza miejsca produkcji i sprzedaży wyrobów spożywczych. Weekendowe akcje w okresie wakacyjnym są dodatkowymi, z uwagi na większą liczbę punktów i ich obsługi.