Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Są bogatym źródłem wielu ważnych składników. Zawierają antyoksydanty i błonnik, które działają m.in. przeciwmiażdżycowo. Bardzo dobre są zarówno świeże, jak i suszone owoce. Dla zdrowia nie powinniśmy unikać śliwek w naszej diecie.
Jakie są inne właściwości śliwek?
– zapobiegają zaparciom
– wyciąg z nich jest wykorzystywany do produkcji leków
– mają dużą zawartość witamin z grupy B
– wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie
– są bogate w błonnik: 1,4g w 100 g świeżych oraz 7,1g w 100g suszonych
Śliwki są także wykorzystywane w kuchni. Co można z nich przygotować?
– kompoty
– dżemy, powidła
– ciasta
– pierogi, knedle
– marynat i sosy do wędlin
– trunki: śliwowicę, tarniówkę, rakiję
Śliwki w kosmetyce:
– witamina K i C zapobiegają pękaniu naczynek
– antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek
– kwas oleinowy i linolowy nawilża skórę, intensywnie ją odżywia i natłuszcza