Śliwki – dobre dla urody i zdrowia

 

Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Są bogatym źródłem wielu ważnych składników. Zawierają antyoksydanty i błonnik, które działają m.in. przeciwmiażdżycowo. Bardzo dobre są zarówno świeże, jak i suszone owoce. Dla zdrowia nie powinniśmy unikać śliwek w naszej diecie.

 

Jakie są inne właściwości śliwek?

 

– zapobiegają zaparciom

– wyciąg z nich jest wykorzystywany do produkcji leków

– mają dużą zawartość witamin z grupy B

– wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie

– są bogate w błonnik: 1,4g w 100 g świeżych oraz 7,1g w 100g suszonych

 

Śliwki są także wykorzystywane w kuchni. Co można z nich przygotować?

 

– kompoty

– dżemy, powidła

– ciasta

– pierogi, knedle

– marynat i sosy do wędlin

– trunki: śliwowicę, tarniówkę, rakiję

 

Śliwki w kosmetyce:

 

– witamina K i C zapobiegają pękaniu naczynek

– antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek

– kwas oleinowy i linolowy nawilża skórę, intensywnie ją odżywia i natłuszcza