Stal nierdzewna zawsze będzie lepszym materiałem do wykonywania patelni, niż teflon, czy aluminium. Warto więc, by klient był świadomy, które produkty są lepsze, a które gorsze. Warto także wiedzieć, że patelnie wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej to w dużej mierze produkty najwyższej klasy. Patelnia stalowa wyposażona może być w wiele różnych typów warstw ochronnych i nieprzywierających. Oto lista najczęstszych materiałów ich wykonania.
- Teflon,
- Ceramika,
- Kamień (zarówno granit, jak i marmur),
- Tytan.
Jakie dania najlepiej nadają się do przygotowywania na stalowej patelni?
Patelnie stalowe z różnymi powłokami inaczej podgrzewają dane typy potraw. Na powłokach teflonowych najlepiej smażyć mięsa, które wymagają bardzo wysokiej temperatury, a jednocześnie krótkiej obróbki termicznej. Będą to więc:
- kotlety z wołowiny,
- polędwica wołowa,
- steki,
- sznycle cielęce,
- kotlety schabowe,
- kotlety mielone.
Powłoki ceramiczne idealnie nadają się do długiego podgrzewania na małym ogniu, pod pokrywą. Dobrze wychodzą na nich duszone mięsa czy gulasz. Na powłokach kamiennych (zarówno tych granitowych, jak i marmurowych), a także na ich jeszcze twardszych, tytanowych odpowiednikach – nie trzeba stosować tłuszczu podczas smażenia. Idealnie rozprowadzają one także ciepło, a co za tym idzie wytapiają tłuszcz z danej potrawy. Dobrze więc smażyć na nich mięso tłuste, takie, jak:
- wieprzowina,
- słonina,
- bekon,
- boczek,
- baleron,
- golonka,
- żeberka,
- czy baranina.
Jeśli dobrze dobierzemy powłokę nieprzywierającą do danej potrawy, to efekt przejść może nasze najśmielsze oczekiwania. Będzie nim wyjątkowo smaczny i pożywny, a także bogaty w wartości odżywcze obiad.
Podsumowanie
Na rynku AGD do czynienia mamy z najróżniejszymi materiałami, z których wykonane są powłoki stalowych patelni. Każda z nich w odmienny sposób reaguje na dany typ poddawanego termicznej obróbce jedzenia. Warto więc być tego świadomym i dostosować swój zakup do własnych preferencji żywieniowych. Żeby być pewnym najwyższej jakości swojej patelni – należy wybrać ją z asortymentu znanego i docenionego sklepu internetowego, jak na przykład Prymus AGD.