Jakie danie wyjdzie najlepiej na stalowej patelni?

Stal nierdzewna zawsze będzie lepszym materiałem do wykonywania patelni, niż teflon, czy aluminium. Warto więc, by klient był świadomy, które produkty są lepsze, a które gorsze. Warto także wiedzieć, że patelnie wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej to w dużej mierze produkty najwyższej klasy. Patelnia stalowa wyposażona może być w wiele różnych typów warstw ochronnych i nieprzywierających. Oto lista najczęstszych materiałów ich wykonania.

  • Teflon,
  • Ceramika,
  • Kamień (zarówno granit, jak i marmur),
  • Tytan.

Jakie dania najlepiej nadają się do przygotowywania na stalowej patelni?

Patelnie stalowe z różnymi powłokami inaczej podgrzewają dane typy potraw. Na powłokach teflonowych najlepiej smażyć mięsa, które wymagają bardzo wysokiej temperatury, a jednocześnie krótkiej obróbki termicznej. Będą to więc:

  • kotlety z wołowiny,
  • polędwica wołowa,
  • steki,
  • sznycle cielęce,
  • kotlety schabowe,
  • kotlety mielone.

Powłoki ceramiczne idealnie nadają się do długiego podgrzewania na małym ogniu, pod pokrywą. Dobrze wychodzą na nich duszone mięsa czy gulasz. Na powłokach kamiennych (zarówno tych granitowych, jak i marmurowych), a także na ich jeszcze twardszych, tytanowych odpowiednikach – nie trzeba stosować tłuszczu podczas smażenia. Idealnie rozprowadzają one także ciepło, a co za tym idzie wytapiają tłuszcz z danej potrawy. Dobrze więc smażyć na nich mięso tłuste, takie, jak:

  • wieprzowina,
  • słonina,
  • bekon,
  • boczek,
  • baleron,
  • golonka,
  • żeberka,
  • czy baranina.

Jeśli dobrze dobierzemy powłokę nieprzywierającą do danej potrawy, to efekt przejść może nasze najśmielsze oczekiwania. Będzie nim wyjątkowo smaczny i pożywny, a także bogaty w wartości odżywcze obiad.

Podsumowanie

Na rynku AGD do czynienia mamy z najróżniejszymi materiałami, z których wykonane są powłoki stalowych patelni. Każda z nich w odmienny sposób reaguje na dany typ poddawanego termicznej obróbce jedzenia. Warto więc być tego świadomym i dostosować swój zakup do własnych preferencji żywieniowych. Żeby być pewnym najwyższej jakości swojej patelni – należy wybrać ją z asortymentu znanego i docenionego sklepu internetowego, jak na przykład Prymus AGD.