30 maja dzień soku!

30 maja jest Dniem Soku. Warto więc w tym dniu pomyśleć o tym, aby uzupełnić naszą dietę o porcję świeżych warzyw i owoców.

– Soki lubią wszyscy – mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie –, a w szczególności dzieci. Oczywiście możemy skorzystać z gotowych produktów dostępnych w sklepach, jednak sądzę, że najlepsze są zawsze te, które sami przygotujemy. Do przygotowania jednego litra soku jabłkowego wystarczy 6-7 jabłek. Najlepiej wybrać odmianę Shampion, która jest bardzo aromatyczna i słodka. W równie prosty sposób możemy zamienić zwykły sok jabłkowy w coś bardziej wyjątkowego dodajmy do niego po prostu wanilię, imbir lub cynamon.

Sok ze świeżych jabłek to nie tylko orzeźwiający smak. To również doskonale źródło witamin i minerałów. Zawiera on witaminy C,A i E. Znajdziemy w nim również potas oraz dużą dawkę błonnika. Dzięki temu zwiększa odporność organizmu, leczy i regeneruje skórę. Wpływa również na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego oraz wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. 

– Staramy się bardziej uatrakcyjnić sok jabłkowy – dodaje Wrotek-Figarska – Już w najbliższym czasie planujemy uruchomić sprzedaż soku jabłkowego z bąbelkami dla młodszych konsumentów oraz połączenia soku z chmielem, które stanowi idealną alternatywę dla coraz bardziej popularnych napoi bezalkoholowych. Oczywiście każdy produkt jest wykonany z jabłek pierwszego  gatunku, czyli deserowych. Wynika to nie tylko z chęci zaproponowania naszym odbiorcom produktów wysokiej jakości, ale również z faktu posiadania przez  Jabłko Grójeckie Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Pamiętajmy również, że szklanka soku to to jedna z 5 porcji warzyw i owoców, jakie powinniśmy spożywać każdego dnia.