Tradycyjny wielkanocny przysmak – które zakłady posiadają certyfikat dla Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej?

 

Wielkopolski przysmak regionalny mocno kojarzy się nie tylko z regionem, ale także z Wielkanocą. Tradycyjnie to właśnie biała kiełbasa gości na stołach podczas wielkanocnego śniadania oraz w żurku.

Od 2017 roku Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska posiada ochronę prawną na podstawie unijnego prawa. Produkt regionalny jest zarejestrowany, jako posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne. 

Oznacza to, że taką nazwą mogą być określane jedynie wyroby powstałe według ściśle określonej, tradycyjne receptury, wyrabiane na terenie województwa wielkopolskiego oraz kilku powiatów w dwóch sąsiednich województw.

Normy przewidują, że kiełbasa powinna mieć około 10-12 cm długości oraz średnicę do 3,3 cm.

Wytwarzana jest wyłącznie z mięsa wieprzowego, wykrawanego w ciągu 48-72 godzin po uboju,  średnio rozdrobnionego, uzyskiwanego z wykrawanych szynek i łopatek. 

Mięso I klasy musi stanowić 70% ogólnej masy, II klasy 20% a III klasy tylko 10%. Mięso użyte do produkcji jest niepeklowane, co nadaje charakterystyczny “biały” kolor. Znakiem rozpoznawczym jest zawartość majeranku – nie mniejsza niż 0,3 kg na 100 kg mięsa.

Pozostałymi przyprawami są sól warzona, świeżo starty czosnek i świeżo zmielony pieprz czarny. 

Całość ma zapewnić odpowiedni, tradycyjny smak oraz wygląd Wielkopolskiej Białej.

Ubiegając się o wydanie certyfikatu uprawniającego do nazywania produktu według tradycyjnej nazwy, producenci muszą zaprezentować wyrabianą kiełbasę, przygotowaną zgodnie z wytycznymi. Produkty są także kontrolowane już po wydaniu certyfikatu, w trakcie jego obowiązywania. Ma to na celu zapewnienie najwyższej jakości regionalnego wyrobu.

Jak poinformował Urząd Miasta Poznania, obecnie (stan na 23 marca) prawo produkowania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej posiada 8 firm posiadających certyfikat:

-Zakład Mięsny sp.j. Konarczak z Pogorzeli

-Zakłady Mięsne Szajek sp. z o.o., sp. kom. z Granowa

-Zakłady Mięsne Mielczarek sp. z o.o., sp. kom. z Komornik

-Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki sp. j. z Chojna

-WALDI Zakłady Mięsne sp. z o.o., sp. kom z Grodziska Wielkopolskiego

-AGRO-HANDEL Sp. z o.o. z Krzywinia

-Zakłady Mięsne WIWA A.J. Wróblewscy Sp. Jawna z Dopiewa

-Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek sp. z o.o., sp. kom ze Zbąszynka