Kawa z kapsułki – co w sobie kryje i dlaczego warto po nią sięgnąć?

Skąd się bierze kawa w kapsułce?

Do kapsułek trafiają wyjątkowe ziarna arabiki i robusty pochodzące z plantacji kawy. Dla uzyskania jak najlepszego smaku i bardziej złożonego aromatu poszczególnego rodzaju kaw, często tworzone są specjalne mieszanki ziaren pochodzących z różnych upraw. Dzieje się tak dlatego, że smak kawy zależy od sposobu i miejsca uprawy, czasu zbioru oraz metody suszenia. Nad kompozycją kaw, jaka finalnie trafi do hermetycznie zamkniętej kapsułki czuwają eksperci, a ich praca jest dowodem na to, że nieraz zestawienie smaków, np. bardziej gorzkiego i lekko słodkiego, może dać połączenie idealne.

Zebrane i wysuszone ziarna kawowców poddane zostają paleniu. Proces ten jest bardzo ważny, ponieważ w zależności od stopnia wypalenia kawa zmienia swój smak – im mocniej ziarna zostają wypalone tym są mniej kwaskowe, ale za to zyskują więcej goryczki. Następnie kawa zostaje zmielona i podzielona na dokładnie odmierzone porcje, które trafiają do kapsułek. Niektóre kapsułki do kawy mogą zawierać kawę rozpuszczalną, która jest w 100% osuszonym ekstraktem z ziaren kawowca.

Idealny smak kawy w kapsułkach

Jak to się dzieje, że kawa z kapsułki zawsze smakuje tak samo idealnie? Otóż, w przypadku kaw NESCAFÉ® Dolce Gusto®, w tych malutkich kapsułkach została zamknięta dokładnie taka ilość kawy, jaka potrzebna jest do przygotowania jednej porcji idealnego napoju np. espresso, lungo, flat white czy cappuccino. Kapsułki do kawy sprawiają, że przygotowanie wybranego napoju jest bardzo proste, ponieważ nie trzeba się martwić, czy dobraliśmy odpowiednie proporcje kawy do innych składników. Zaparzając np. cappuccino z kapsułki mamy gwarancję, że za każdym razem będzie ona miała tak samo kremowy smak, przyjemny aromat i kremową, gęstą piankę na wierzchu.

Kapsułki do kawy – najlepsza ochrona wrażliwych ziaren

Osoby lubiące pić kawę kilka razy dziennie, kupują ją (zmieloną lub całe ziarna) w większych opakowaniach i systematycznie użytkują w swoich ekspresach. Niestety ziarna przechowywane przez dłuższy czas, nawet w słoikach lub puszkach, dosyć szybko tracą swój smak i aromat. Światło, wilgoć oraz powietrze to najwięksi wrogowie ziaren, które w krótkim czasie wietrzeją lub pleśnieją. Tymczasem kawa porcjowana i zamknięta w małej kapsułce, zachowuje wszystkie swoje walory od wypalenia i zmielenia, poprzez przechowywanie, aż do momentu, gdy znajdzie się w naszej filiżance. Hermetyczne zamkniecie kapsułek skutecznie chroni kawę, tak bardzo wrażliwą na czynniki zewnętrzne, i daje pewność, że zachowa ona swoją świeżość oraz wszystkie lotne aromaty przez długi czas.

Szeroki wybór różnych smaków kawy

To zaskakujące, ile smaków może mieć espresso oraz inne czarne kawy – bardziej lub mniej kwaskowate, z większą czy mniejszą ilością goryczki, gęste, intensywne albo lekkie, orzeźwiające i z nutą owocową. Kapsułki z kawą, np. NESCAFÉ® Dolce Gusto®, wyróżniają się dużym wyborem czarnych napojów o różnej mocy, smaku i aromacie. Wśród tak szerokiej oferty, każdy, nawet najbardziej wymagający kawosz, znajdzie swój ulubiony smak, a kawę z kapsułki pokocha za to, że zawsze jest świeża, doskonale wyważona i za każdym razem smakuje tak samo – po prostu idealnie!